🍂Jesień za oknami, a większość z Nas walczy z przeziębieniami.🍂🍁
Dzisiaj o Witaminie C – dlaczego jest tak ważna oraz jak ją dostarczać do organizmu. 🙂
Witamina C czyli kwas L-askorbinowy jest najbardziej znana z witamin. Często sięgamy po nią w stanach przeziębienia czy kataru. Witamina ta nie jest produkowana w naszym organizmie, dlatego też musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem.
Witamina C występuje w największej ilości w dzikiej róży, aceroli, czarnej porzeczce, czerwonej papryce oraz natce pietruszki i chrzanie. Z uwagi na to, że z roku na rok mamy gorszej jakości warzywa, witaminę C powinniśmy dodatkowo suplementować. 😀
Witamina ta bierze udział w:
🍋tworzeniu tkanki łącznej,
🍋syntezie lipidów,
🍋regulowaniu ciśnienia krwi,
🍋regulowaniu poziomu cholesterolu,
🍋uszczelnianiu naczyń krwionośnych,
🍋odpowiednim natlenieniu komórek,
🍋wytwarzaniu kolagenu niezbędnego do gojenia się ran,
🍋budowaniu odporności,
🍋zwalczaniu wolnych rodników, przeciwdziałając starzeniu 🍋komórek oraz powstawaniu nowotworów,
🍋prawidłowym wchłanianiu żelaza i wapnia w układzie pokarmowym,
🍋zapobiega i wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych.
Ze względu na liczne właściwości witamina C powinna być systematycznie przyjmowana do organizmu.!
Zapotrzebowanie na witaminę C u osób dorosłych wynosi 1 mg/1 kg masy ciała waha się od 40 do 90 mg dla osoby dorosłej. Wzrasta u kobiet z ciążą wielopłodową, u osób z nadciśnieniem, cukrzycą, palących papierosy, alkoholików a także u osób żyjących w stresie.
Należy pamiętać, że nadmiar witaminy C wydalany jest wraz z moczem więc istnieje małe prawdopodobieństwo przedawkowania.
Pamiętajmy, obecnie ciężko nam jest pozyskiwać witaminę C tylko z pożywienia, więc nieodłącznym składnikiem naszego jadłospisu powinna być jej suplementacja.